Vladimir Tismăneanu life and biography

Vladimir Tismăneanu picture, image, poster

Vladimir Tismăneanu biography

Date of birth : 1951-07-04
Date of death : -
Birthplace : Brașov, România
Nationality : Român
Category : Famous Figures
Last modified : 2011-08-30
Credited as : Politolog, profesor de ştiinţe politice, Perfectul acrobat

0 votes so far

Vladimir Tismăneanu este un politolog american și român născut în România profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland. Preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (aprilie 2006-aprilie 2007) şi al Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (din aprilie 2007).

În 2007 a primit din partea Univer-sităţii Maryland Distinguished International Service Award, iar Asociaţia Ame-ricană de Ştiinţe Politice i-a acordat certificatul pentru merite excepţionale în predarea acestei discipline. Doctor honoris causa al Universităţii de Vest din Timişoara (2002) şi al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (2003).

Fiu al militanților comuniști Leonte Tismăneanu și Hermina Marcushon, Tismăneanu a cunoscut din interior cercul social al conducătorilor României comuniste, pe care îl va descrie ulterior în lucrările sale. După susținerea unei teze de doctorat asupra Școlii de la Frankfurt, Tismăneanu emigrează în 1981 în SUA, de unde va avea luări de poziție împotriva regimului Nicolae Ceaușescu. În 2006 a fost președinte al Comisiei Prezidentiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România, iar din data de 11 aprilie 2007 este președintele Comisiei Prezidențiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.
La sfârșitul lunii februarie 2010 a fost numit printr-o decizie a prim-ministrului Emil Boc președinte executiv al Consiliului științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Durata mandatului de președinte executiv este de cinci ani.

Volume publicate (selecţie):

- Reinventarea politicului. Europa Răsăriteană de la Stalin la Havel (Free Press, 1992; ediţie paperback cu un nou epilog: 1993; Polirom, 1997, ediţia a II-a revăzută: 2007);
- Fantasmele salvării. Democraţie, naţionalism şi mit în Europa postcomunistă (Princeton University Press, 1998; Polirom, 1999);
- Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comunismului românesc (University of California Press, 2003; Polirom, 2005; în 2004, cartea a primit Premiul Barbara Jelavich din partea American Association for the Advancement of Slavic Studies, pentru o lucrare excepţională în domeniul istoriei Europei de Răsărit şi Centrale).
- A fost coeditor, împreună cu Dorin Dobrincu şi Cristian Vasile, al Raportului Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Humanitas, 2007).
- In anul academic 2008-2009 a fost bursier al Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington, D.C., în vederea scrierii unei lucrări despre democraţie, memorie şi justiţie morală.

La Humanitas au mai apărut:
- Fantoma lui Gheorghiu-Dej (2008);
- (în colaborare cu Cristian Vasile) Perfectul acrobat. Leonte Răutu, măştile răului (2008).

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.003s