Pamfil Şeicaru(Ro.) life and biography

Pamfil Şeicaru(Ro.) picture, image, poster

Pamfil Şeicaru(Ro.) biography

Date of birth : -
Date of death : 1980-10-21
Birthplace : Buzău, România
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2010-09-21
Credited as : Scriitor si ziarist, director al ziarului Curentul, Istoria partidelor politice în România 1959

0 votes so far

Pamfil Şeicaru (n. aprilie 1894, Buzău – d. 21 octombrie 1980, München/Germania) a fost un ziarist român, director al ziarului Curentul, cel mai combativ cotidian românesc în perioada dintre cele două războaie mondiale.

Şeicaru a făcut studii juridice obţinând licenţa în Drept. A luat parte ca ofiţer la operaţiile militare din primul război mondial, fiind citat cu Ordin de zi pe Armată. A fost deputat în parlamentul României în 1928, 1931 şi în 1933. Ziarist de mare talent, a fost director al ziarului Bucovina (Cernăuţi) şi a participat la editarea revistei Gândirea. În 1928 înfiinţează ziarul Curentul, pe care l-a condus până la plecarea sa din ţară în 1944. În 1939, a fost singurul ziarist român care a afirmat că aşa-zisele garanţii militare oferite de Marea Britanie şi Franţa pentru integritatea frontierelor României nu valorau nimic. În faţa pericolului nazist, “Anglia trebuie să se pregătească pentru propria apărare şi abia după asta să garanteze şi frontierele altor ţări”. Într-un articol publicat la 15 aprilie 1939 a intuit inevitabila sacrificare de către marile puteri a ţărilor mici şi mijlocii din Europa acelui timp. În anii războiului, au rămas celebre polemicile lui cu comentatorul politic britanic Wickham Steed de la postul de radio Londra.

În august 1944 a părăsit ţara cu ideea de a publica un ziar ce ar fi trebuit să susţină cauza României după încetarea războiului. A petrecut 30 de ani în Spania, unde, la Madrid, a publicat o ediţie trimestrială a ziarului “Curentul” şi, pentru câtva timp, publicaţia “Liberty and Justice”. Ultimii ani i-a petrecut în Germania, stabilindu-se la Dachau (Bavaria). La moartea sa, în octombrie 1980, Primul Ministru al Bavariei, Franz Josef Strauß, l-a omagiat într-un mesaj, descriindu-l drept “un patriot român şi eminent ziarist…Moştenirea pe care a lăsat-o compatrioţilor săi este lupta pentru dreptate, omenie şi pace”.

Din publicaţiile apărute în străinătate

* Pax Americana o Pax Sovietica, 1947
* Istoria partidelor politice în România, 1959
* La Roumanie dans la Grande Guerre, 1968
* Karl Marx – Însemnări despre România, 1968
* Die Donau – Fluss der Fünf Meere. Ein Europäisches Problem im Lichte der rumänisch-sowietischen Kontroversen, 1975 (“Dunărea – fluviu a cinci mări. O problemă europeană în lumina controverselor româno-sovietice”)
* Adevăruri care trebuie amintite, 1980

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.103s