Nichifor Crainic biography
Date of birth : 1889-12-22
Date of death : 1972-08-20
Birthplace : Bulbucata, judeţul Vlaşca, România
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2010-09-22
Credited as : Scriitor si poet, ziarist si om politic, a condus revista "Flamura"
1 votes so far
Activitatea literară
Crainic a debutat ca poet înaintea primului război mondial. Ca scriitor şi teolog a condus revista “Flamura” şi a fost directorul şi mentorul uneia dintre cele mai importante reviste literare din perioada interbelică, “Gândirea”.
Iniţiatorul curentului gândirist, axat pe autohtonism, neo-ortodoxism şi naţionalism, Nichifor Crainic a rămas una din figurile politice culturale contestate, fiind considerat şi un ideolog al extremei drepte din România. Astfel se explică şi veneraţia de care s-a bucurat din partea legionarilor (aderenţii “Gărzii de Fier”).
La început a colaborat cu poezii la diverse publicaţii literare si naţionalist-tradiţionaliste: “Ramuri”, “Luceafărul”, “Drum Drept”, “Flacăra”, “Dacia”, “Transilvania”, “Cuget Românesc”. După strămutarea revistei “Gândirea” de la Cluj la Bucureşti, preia conducerea revistei de la Cezar Petrescu.
În “Gândirea” au apărut numeroase articole si eseuri programatice care vor defini orientarea politica naţionalistă a curentului “gândirist”. Acesta fusese tributar ortodoxismului militant, prezentând similitudini puternice cu fascismul italian. Crainic a scris mai multe articole etnocentriste în care a elogiat regimul dictatorial din Italia al lui Benito Mussolini. A elaborat apoi, în 1938, teoria “statului etnocratic” în lucrarea “Ortodoxie si etnocratie”. De asemenea, a colaborat la publicaţii controlate de legionari, de pildă la: Revista Sfarmă-Piatră şi Revista Buna Vestire.
Dumitru Stăniloae îl descrie pe Nichifor Crainic cu următoarele cuvinte: ”Nichifor Crainic este cel dintîi teolog român din epoca modernă a istoriei noastre care scoate teologia din cercul strîmt şi ocolit al specialiştilor, prezentînd-o, într-o formă impunătoare, atenţiunii generale a lumii intelectuale…. Nichifor Crainic înnoieşte prin reactualizarea tradiţiei într-o teologie care se mulţumea cu cîteva coji din această tradiţie, primite pe calea şi de multe ori prin interpretarea ocolită a teologiilor apusene”, săvîrşind “o adevărată restaurare a teologiei româneşti în duhul ortodox”
Perioada postbelică
Condamnat la închisoare pe viaţă în 1945, este arestat în 1947, trece prin mai multe penitenciare, printre care, Văcăreşti şi Aiud. A fost eliberat în 1962. Intre 1962 – 1968 Nichifor Crainic colaborează la redactarea ziarului de propagandă comunistă “Glasul Patriei” – care avea menirea de a influenţa românii din exil. Moare la 20 august 1972. Este aproape sigur ca a fost forţat să colaboreze cu Securitatea ca informator pentru a putea primi acest post.
Distincţii
* Laureat al Premiului Naţional pentru poezie (1930)
* Doctor Honoris Causa al Universităţii din Viena (1940)