Ion Iliescu life and biography

Ion Iliescu picture, image, poster

Ion Iliescu biography

Date of birth : 1930-03-03
Date of death : -
Birthplace : Oltenița, România
Nationality : Română
Category : Politics
Last modified : 2010-08-16
Credited as : Politician si senator al PSD, fost presedinte al României, scriitor

0 votes so far

Ion Iliescu, nascut pe 3 martie 1930, Oltenița este un om politic roman. A fost presedinte ales al Romaniei intre anii 1990-1996 si 2000-2004. In prezent (2007) este senator PSD.

Iliescu este o figura dominanta a politicii romanesti de dupa 1989. In timpul mandatelor sale a inceput introducerea reformelor politice, sociale si economice.
In 2005 a fost inceputa o ancheta pentru a stabili rolul lui Ion Iliescu in mineriadele din 1990, in care minerii din Valea Jiului, sub conducerea lui Miron Cozma au descins in Bucuresti pentru a inabusi manifestatiile antiguvernamentale. Iliescu declara ca scopul anchetei este "razbunare" impotriva sa. La sfarsitul anului 2006, Ion Iliescu a fost ales presedinte de onoare al PSD.

Copilaria

Alexandru, tatal lui Ion Iliescu, s-a nascut in Oltenita, a fost comunist ilegalist si a participat in 1931 in U.R.S.S., unde ajunsese clandestin, la congresul Partidului Comunist de la Gorikovo (langa Moscova). A mai ramas in Uniunea Sovietica inca patru ani. La intoarcerea in tara a fost condamnat la inchisoare, unde a si murit.
La varsta de 9 ani, Ion Iliescu a fost infiat de matusa lui, Aristita. Aristita avea sa ajunga servitoare si bucatareasa a Anei Pauker. Ana Pauker l-a ajutat pe Iliescu sa fie trimis la Moscova pentru a studia la Institutul Energetic.

Activitate politica inaintea revolutiei

Din 1949 este membru al CC al UTM, iar secretar din 1954. La 19 august 1956 a fost ales presedinte al Comitetului de organizare a Asociatiilor Studentesti, apoi al Consiliului (martie 1957). Ulterior va deveni sef de sectie la CC al PCR (1965), prim-secretar al CC al UTC si ministru pentru problemele tineretului (1969-1971), secretar al Comitetului PCR Timis si Iasi (panã in 1977), presedinte al Consiliului National al Apelor (1979-1984), iar intre anii 1965-1984 membru al CC al PCR.
Revenit in tara, a ocupat functii inalte in nomenclatura comunista. A fost printre altele ministru al tineretului in 1968 si s-a aflat in conducerea Uniunii Tineretului Comunist. Indepartat din Bucuresti de Ceausescu, dupa 1971 (fiind printre singurii tovarasi care nu si-a facut autocritica in urma aparitiei "Tezelor din aprilie"), a ocupat functia de secretar-adjunct al comitetului judetean al P.C.R. din Timis, apoi din Iasi, din 1984 fiind indepartat cu totul din functiile de conducere. A avut functia de director al Editurii Tehnice pana in 1989. Iliescu a fost membru fondator al Frontului Salvarii Nationale (FSN), urmand transformarile sale in FDSN (Frontul Democrat al Salvarii Nationale), apoi in Partidul Democratiei Sociale din Romania (PDSR) si in final in Partidul Social Democrat (PSD).

Revolutia din 1989

Ion Iliescu anunta constituirea FSN. Revolutia din 1989 a inceput la Timisoara ca revolta populara, dar dupa moartea lui Nicolae Ceausescu, Iliescu si o parte a disidentilor politici au preluat puterea si au creat organizatia "Frontul Salvarii Nationale".

Dupa Revolutie

A fost format Consiliul Frontului Salvarii Nationale, care s-a prezentat poporului ca organizator al primelor alegeri libere, dupa care urma sa se autodizolve. O data cu dizolvarea acestuia, mare parte din membrii au format FSN, care a candidat in primele alegeri si le-a cistigat cu 70% din voturi.
Ca membru fondator, Iliescu a ramas in FSN, organizatia trecand prin cateva schimbari de nume (FDSN, PDSR, PSD).

In 2007, Tom Gallagher il considera pe Ion Iliescu ca fiind direct responsabil de formarea unei clase politice corupte si perfide: Tom Gallagher, profesor la Universitatea Bradford din Marea Britanie, despre Ion Iliescu": "[...] mai-marii zilei au primit instantaneu unda verde pentru acumularea unor averi la care niciun politician occidental nu ar indrazni sa viseze. In perioada mandatelor lui Iliescu, activele uzinelor si bancilor de stat au cazut, pe rand, prada procesului edificarii unei clase politice inimaginabil de instarite. Sub privirea paternala a lui Ion Iliescu au avut loc marile devalizari. Pentru majoritatea cetatenilor tarii, anii in care acesta s-a aflat in fruntea statului nu au adus altceva decat prabusirea standardului lor de viata, astfel incat multi au ales sa-si paraseasca tara in cautarea unui trai mai decent. In 2005, Iliescu devenea o povara chiar si pentru propriul partid, [...]"

Lucrari publicate

* Revolutie si reforma, Editura redactiei publicatiilor pentru strainatate 1993
* Revolutie si reforma (editie revizuita), Ed. Enciclopedica 1994
* Revolutia traita, Editura redactiei publicatiilor pentru strainatate 1995
* Momente de istorie, Editura Enciclopedica 1995

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.003s