Ion Borcea life and biography

Ion Borcea picture, image, poster

Ion Borcea biography

Date of birth : 1974-10-13
Date of death : 1927-02-19
Birthplace : Bacau, Romania
Nationality : Română
Category : Science and Technology
Last modified : 2011-06-03
Credited as : Savant, zoolog,

0 votes so far

Savantul Ion Borcea, creator de scoala si institutii, s-a nascut la 30 ianuarie 1879 la Buhoci, langa Bacau, si a murit în 30 iulie 1936 la masa de lucru de la Statiunea de cercetari marine Agigea. Stiati ca Ion Borcea este pionierul oceanologiei românesti? Ca el a descoperit importante mijloace de combatere a daunatorilor din agricultura si pomicultura?

Muzeul "Ion Borcea"se afla în Racova, comuna situata la 27 km de Bacau, în mijlocul unei livezi de 1,5 ha cu meri, peri, pruni, nuci si alti pomi fructiferi. Casa parinteasca, dupa mama, a fost transformata în expozitie memoriala, prin stradania surorii sale Eufrosina Petrovanu, în varsta de peste 100 de ani. In apropiere, în cimitir, se gaseste cavoul familiei în care a fost înhumat profesorul.

Intram în acest asezamant muzeistic, care se evidentiaza prin originalitate. Exponatele ocupa 4 camere ale casei. In prima încapere sunt expuse unele lucrari originale ale savantului ("Ideile noi cu privire la fixitatea si variabilitatea speciilor; teoria mutatiilor", "Rolul insectelor pradatoare si parazite, în agricultura", "Cursul de zoologie" s.a.m.d.'). O serie de vitrine prezinta exemplare de insecte utile. In a doua camera, care a servit drept birou, se pot vedea masa de lucru cu microscop, masa cu samovar, canapele, oglinda de cristal, vase de portelan, covoare din anul 1902, fotografia parintilor. Trecand prin vestibul, întalnim fotografiile sotiei, dr. Lucia Leon Borcea, ale socrului, prof. N. Leon si prof. Gr. Antipa, fratele acestuia din urma.

A treia camera contine documente care sintetizeaza biografia prof. I. Borcea, de la extrasul pentru nou nascuti din Registrul starii civile pîna la imagini de la înmormantare si scrisori de condoleante primite de la personalitati de peste hotare. In ultima încapere sunt expuse cateva specii de pesti care au facut obiectul cercetarilor din perioada activitatii la Agigea.

Spre iesire, un panou ne reaminteste ca prof. I. Borcea a fost membru corespondent al Academiei Române, director al Muzeului de istorie naturala din Iasi, membru al Societatii zoologice din Franta etc.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.099s