Emil Racovita life and biography

Emil Racovita picture, image, poster

Emil Racovita biography

Date of birth : 1868-11-15
Date of death : 1947-11-17
Birthplace : Iasi, Romania
Nationality : Română
Category : Science and Technology
Last modified : 2011-03-31
Credited as : Speolog, si biolog, fondatorul biospeologiei

0 votes so far

Emil Racoviţă a fost un biolog si speolog român, nascut la data de 15 noiembrie 1868, la Iasi.

Este considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran). Racovita si-a petrecut copilaria la Soranesti, Vaslui. Educatia si-a inceput-o la Iasi ca elev al lui Ion Creanga. A urmat liceul "Institutele Unite" si ulterior Facultatea de drept din Paris. A urmat Dreptul pentru a-i face pe plac tatalui sau, insa in 1891 va absolvi si Facultatea de Stiinte din Sorbona. In mai 1896 isi sustine teza de doctorat cu titlul "Le lobe céphalique et l'encéphale des annélides polychčtes" care ii intareste pozitia de autoritate in domeniul stiintelor naturale.

A fost membru si presedinte (intre 1926 si 1929) al Academiei Române si profesor la Universitatea din Cluj (1920-1947). Intre 1929 si 1930 este Rector al Universitatii din Cluj. A participat ca biolog, impreuna cu Amundsen, la Expeditia Antarctica Belgiana, la bordul navei "Belgica" (1897-1899), in Antarctica, unde a adunat un bogat material stiintific botanic si zoologic si a facut cercetari devenite clasice asupra balenelor. Expeditia a fost condusa de Adrien de Gerlache. La intoarcere a adus o colectie de peste 1600 specimene botanice si zoologice si va publica o carte despre Cetacee, in special despre balene. A fost director adjunct (in 1900) al Laboratorului Oceanografic "Arago" din Banyuls-sur-Mer (Franta), având aceeasi functie si la laboratorul de anatomie comparata de la Sorbona, si codirector al revistei internationale "Archives de zoologie experimentale et generale".

Ca urmare a descoperirii unor noi specii de crustacei in pestera Cueva del Drach din Mallorca, vizitata in 1904, devine fascinat de acest domeniu si renunta la cercetarea oceanografica pentru a se dedica ecosistemelor subterane. A infiintat la Universitatea din Cluj primul institut de speologie din lume (in 1920) si a predat primul curs de biologie generala din România. Deasemenea a initiat un program international de cercetare, numit "Biospeologica", care sa studieze fauna pesterilor. In august 1940, prin Dictatul de la Viena, Clujul devine parte a Ungariei, iar Emil Racovita se va muta la Timisoara impreuna cu Institutul Speologic. Se va intoarce la Cluj dupa reintregirea nordului Transilvaniei.

Racovita este fondatorul biospeologiei, definita de el ca stiinta a formelor de viata din mediul subteran (pesteri si pânze freatice de apa). In problemele evolutiei biologice a aparat doctrina evolutionista de denaturari si de atacurile idealismului. Cercetarile sale asupra sistematicii, ecologiei si evolutiei animalelor subterane au contribuit la dezvoltarea unei perspective filogenetice in sistematica. Mare iubitor al naturii tarii, Emil Racovita este unul dintre initiatorii ocrotirii monumentelor naturii din România.

A publicat pe lânga materiale de specialitate si altele privind organizarea invatamântului superior si a cercetarii stiintifice. Principalele lucrari: "Essai sur les problemes biospeologiques" (1907), "Speologia" (1927), "Evolutia si problemele ei" (1929). "Essai sur les problemes biospeologiques" (Eseu asupra problemelor biospeologice) este prima lucrare importanta din lume dedicata biospeologiei.

Emil Racovita a murit la data de 17 noiembrie 1947, la varsta de 79 ani.


Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.097s