Emil Hurezeanu life and biography

Emil Hurezeanu picture, image, poster

Emil Hurezeanu biography

Date of birth : 1955-08-26
Date of death : -
Birthplace : Sibiu , Romania
Nationality : Romana
Category : Famous Figures
Last modified : 2010-10-02
Credited as : scriitor , analist politic, redactor la Radio Europa Libera 1983-1994, președinte al trustului media Realitatea-Cațavencu

0 votes so far

Emil Hurezeanu

Emil Hurezeanu (Emilian; n. 26 august 1955, Sibiu) este un scriitor și publicist român, unul dintre cei mai reputați analiști politici ai momentului.

Intre 1975 si 1979 urmeaza cursurile Facultatii de Drept din Cluj-Napoca. Din 1976 devine redactor la revista Echinox iar din 1978 ocupa postul de secretar de redactie.

Dupa terminarea facultatii, in 1979, isi aduna poeziile in volumul Lectia de anatomie, aparut la editura Dacia si distins un an mai tarziu cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor. Tot in timpul studiilor este membru fondator al trupei de teatru Ars Amatoria, jucand in cateva piese care parodiau sistemul.

Isi incepe cariera de jurisconsult in 1980 in 10 sate din zona Sebes-Alba, unde lucreaza timp de un an. In 1981 se angajeaza ca librar in Sibiu, renuntand in scurt timp si la acest post. In acelasi an, Ana Blandiana, in calitate de castigatoare a Premiului Herder, ofera bursa redactiei Echinox, iar aceasta il nominalizeaza pe Hurezeanu. Pentru a putea primi pasaport, este nevoit sa se angajeze ca avocat la Medias. Reuseste sa obtina pasaportul si, la 1 noiembrie 1982, pleaca la Viena.

Dupa terminarea celor doua semestre ale bursei Herder ajunge la München unde se angajeaza ca redactor la Radio Europa Libera, post pe care il va ocupa din 1983 pana in 1994.

Debuteaza cu un articol despre tiganii din Romania, iar apoi traduce din revista Geo. In octombrie 1983 primeste azil politic in Germania. In aceeasi perioada incepe sa scrie cronici politice, iar la moartea lui Emil Georgescu ii ocupa locul la rubrica Actualitatea romaneasca.

Totodata devine consultant de specialitate pentru diverse posturi de radio si televiziune europene. In 1985 primeste o bursa la Universitatea Charlottesville din Virginia, Statele Unite ale Americii, unde studiaza stiinte politice. Intors in Germania, isi continua studiile la universitati americane din Europa, pana la masteratul pe care si-l sustine la Boston in Relatii Politice Internationale si Strategice.

Activitatea sa in afara tarii a avut rolul de a irita Securitatea. Familia sa a fost supravegheata ani la rand. Fratele sau a fost batut in inchisoare sub pretextul ca nu avea buletin, fiind eliberat abia dupa o saptamana, timp in care familia il declarase decedat. Mama sa a fost trimisa de doua ori in Germania pentru a-l convinge sa se intoarca in tara sau, cel putin, sa nu mai scrie impotriva regimului, sfat pe care Hurezeanu nu il va asculta, semnand in aprilie 1989 un apel colectiv pentru liberalizarea vietii culturale din Romania.

In 1990 se intoarce in Romania si participa la „Fenomenul Piata Universitatii”, fiind in continuare salariat al postului de radio Europa Libera. In primavara lui 1994, Emil Hurezeanu devine director al departamentului romanesc pentru scurt timp (pana la finele lui decembrie), dupa care pleaca la Köln (din ianuarie 1995) pentru a lucra ca director al sectiei romane de la Deutsche Welle, unde scrie editoriale politice.

Radio Europa Libera se muta in iunie 1995 la Praga. Hurezeanu continua sa colaboreze cu acest post de radio. Ramane salariat la Deutsche Welle pana in 2002, cand se intoarce definitiv in Romania. Timp de cinci sezoane este realizatorul emisiunii Romania mea la postul de televiziune Antena 1, emisiune distinsa cu Premiul APTR 2003, sectiunea talk-show.

Din 2005 realizeaza, alaturi de Cristian Tudor Popescu, emisiunea Cap si pajura la Realitatea TV. Isi continua cariera in radio prin realizarea emisiunii Interviurile Europa FM la postul cu acelasi nume.

In martie 2003 devine consilier personal al primului ministru din acea vreme, Adrian Nastase, pe probleme de analiza politica a unor fenomene externe, demisionand din aceasta functie dupa sase luni.
In Romania publica si doua volume de eseuri politice, Intre caine si lup (1996) si Cutia Neagra (1997), pentru cel din urma primind Premiul pentru Publicistica al Uniunii Scriitorilor din Romania. In 1998 devine „cetatean de onoare” al Sibiului.

La 1 februarie 2009 a devenit președinte al trustului media Realitatea-Cațavencu .

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.1s