Dan Pavel life and biography

Dan Pavel picture, image, poster

Dan Pavel biography

Date of birth : 1958-07-30
Date of death : -
Birthplace : Cluj, România
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2010-08-21
Credited as : Jurnalist, scriitor, politolog

0 votes so far

Dan Pavel este un scriitor, ziarist, filosof si politolog roman.

Educatie si activitate profesionala

Este absolvent al Liceului „Mihai Viteazul” din Bucuresti (1977). Licentiat al Facultatii de Istorie-Filosofie de la Universitatea Bucuresti (1982), cu teza Ontologie si logica in dialogul „Parmenide” de Platon (conducator prof. univ. dr. Gh. Vladutescu). Obtine titlul de doctor in filosofie al Universitatii Bucuresti, in 1998, cu teza Teodicea anselmiana, teodiceea thomista. O cercetare comparata (conducator stiintific prof. univ. dr. Gh. Vladutescu, membru corespondent al Academiei Romane). La terminarea facultatii, in 1982, face parte din generatia afectata de decretul ceausist care inchidea primele 15 orase ale tarii absolventilor de invatamint superior. Intre 1982 si 1985, face naveta la Floresti-Stoenesti, judetul Giurgiu, unde preda istorie si stiinte sociale. In perioda 1985-1986, lucreaza la Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania, unde este coleg (printre altii) cu George Copos si Ioan Rus. In perioada 1986-1989 a fost redactor al revistelor Viata studenteasa si Amfiteatru. In ianuarie 1990, a fost unul dintre fondatorii revistei 22 (redactor-sef Stelian Tanase), editata de Grupul pentru Dialog Social, unde a fost redactor-sef adjunct pina in noiembrie 1992. In aceasta perioada a primit o bursa de studii in jurnalism din partea United States Information Agency, administrata de Center for Foreign Journalism. A fost intr-un internship la saptimanalul de opinie politica si culturala, The New Republic, din Washington, D.C. In 1992, impreuna cu Stelian Tanase, fondeaza prima revista de stiinte politice din Romania, lunarul Sfera politicii, unde este redactor-sef adjunct pina in 1995. In 1993, impreuna cu sociologul Calin Anastasiu, fondeaza trimestrialul de stiinte politice Polis, unde este redactor-sef adjunct pina in 1995. In 1994, ocupa prin concurs pozitia de lector universitar la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj, sectia stiinte politice. Impreuna cu Emil Boc, Vasile Puscas si Vasile Boari alcatuieste un grup de initiativa care in 1995 creeaza prima facultate de stiinte politice din Romania, Facultatea de Jurnalism si Stiinte Politice a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj. Din 1997 devine lector, apoi conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Politice de la Universitatea din Bucuresti.

Debutul editorial cu Bibliopolis. Eseu asupra metamorfozelor cartii, publicata la Editura Cartea Romaneasca, in 1990. Dupa cum a marturisit autorul, cartea a fost predata editurii in 1988, dar a fost cenzurata de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste si nu a putut aparea decit dupa prabusirea regimului comunist. In cartea sa de debut sustine teza ca toata istoria culturii universale este o istorie a cartii, a cartilor. In volumul „Nu putem reusi decit impreuna” analizeaza viata politica romaneasca din perioada postcomunista. Desfasoara in prezent o bogata activitate de editorialist.

Activitate politica

A intrat in Partidul Comunist Roman in 1982. Pe 21 decembrie 1989, impreuna cu prietenul sau Stelian Tanase, a fost prezent la baricada de la Hotel „Intercontinental”, pina la inlaturarea acesteia de catre fortele de represiune. Pe 22 decembrie 1989 a fost printre primii care au intrat in cladirea Comitetului Central al PCR, dupa fuga cu elicopterul a lui Nicolae Ceausescu. A refuzat mereu sa isi ia certificat de revolutionar, motivind ca suprema recompensa pentru un revolutionar este doborirea regimului politic contestat si ca nici in Revolutia Franceza, nici in Revolutia Bolsevica nu s-au cerut si nu s-au dat certificate de revolutionar. A fondat Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii (presedinte: Radu Filipescu; vicepresedinti: Ion Caramitru, Dan Pavel). In 1995, impreuna cu alti intelectuali (Varujan Vosganian, Adrian Iorgulescu, Dorel Sandor, Andrei Plesu, Alina Mungiu-Pippidi, Stefan Agopian, Mihai Razvan Ungureanu, Horia Mircea Patapieviei, Dinu C. Giurescu s.a.), a intemeiat grupul civic „Alternativa 2000”, care intentiona sa ofere o „alternativa” fata de PDSR si Conventia Democratica. In 1996, o parte dintre initiatorii grupului civic „Alternativa 2000” au luat initiativa fondarii Partidului Alternativa Romaniei, iar D.P. a devenit seful filialei judetene Cluj. S-a retras din PAR la sfirsitul anului 1996. In 2004, a devenit consilierul politic al lui Gigi Becali, presedintele Partidului „Noua Generatie”, functie pe care o abandoneaza in 2007.

Carti publicate

Bibliopolis. Eseu asupra metamorfozelor cartii, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1990.
Etica lui Adam. Sau de ce rescriem istoria, Bucuresti, Editura DU Style, 1995.
Leviathanul bizantin, Iasi, Editura Polirom, 1999.
Cine, ce si de ce?. Interviuri despre politica si alte tabuuri, Iasi, Editura Polirom, 1999.
„Nu putem reusi decit impreuna!”. O istorie analitica a Conventiei Democratice (1989-2000), Iasi, Editura Polirom, 2003.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.1s