Alecu Russo biography
Date of birth : 1819-03-17
Date of death : 1859-02-05
Birthplace : Chisinau, Rep. Moldova
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2011-05-25
Credited as : Poet si prozator, ideolog, fiul lui Iancu Rusu
0 votes so far
Se muta apoi la Viena, de unde este expulzat in 1836, ca urmare a legaturilor complotiste si a redactarii unor versuri protestatare in limba franceza.
In anii de dupa studii, petrecuti la mosia parinteasca, i se deschid curiozitatea si admiratia pentru datinile, obiceiurile si creatiile populare, culegand si transcriind texte folclorice. E considerat descoperitorul celebrei balade Miorita. In 1846, la punerea in scena a piesei "Jignicerul Vadra", sciitorul e trimis prin porunca domneasca in exil la manastirea Soveja, unde, prin "post si rugaciuni pe toata vremea cat se va afla acolo", urma sa se caiasca pentru indrazneala de a fi instigat la "a se pune in tulburare linistea obstei". Trimiterea in surghin si arestul monahal sunt descrise de catre Alecu Russo in "Soveja", text publicat postum. Participant la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova, reprimata rapid de domnitorul Mihail Sturza, Ruso e nevoit sa se refugieze in Ardeal, unde este arestat de autoritatile maghiare si inchis la Dej si Cjuj, reusind sa obtina eliberarea in urma unor proteste insistente.
Pleaca la Viena, apoi la Paris, unde se alatura grupului de revolutionari romani din exil. In 1851 revine in Iasi, unde practica avocatura. Poemul in proza "Cantarea Romaniei", a carui paternitate a fost disputata de catre specialisti (unii l-au atribuit lui Balcescu), reflecta patosul revolutionar caracteristic anilor din preajma lui 1848. Din 1857 este implicat in miscarea unionista. Alecu Russo a lasat in urma putine scrieri. O parte din productiile lui au fost tiparite in periodicele vremii, cele mai multe fiind semnate doar cu initialele A. R.:"Studie moldovana", Cugetari", "Amintiri", Cantarea Romaniei etc. Multe dintre textele nepublicate in timpul vietii, intre care piesele de teatru "Jignicerul Vadra" si "Bacalia ambitioasa", s-au pierdut. Alte scrieri, ramase in manuscris, majoritatea in limba franceza, au fost traduse si tiparite postum in diverse reviste. "Piatra Teiului" si "Iasii si locuitorii lui in 1840", in talmacirea lui M. Sadoveanu, au aparut in "Viata romaneasca", in 1911-1912.
Alecu Russo avea multe scrieri incepute, insa cruda moarte nu i-a permis sa le termine. La 5 februarie 1859 el s-a stins din viata, lasand durere si jale in inimile celor care l-au cunoscut si iubit.
A fost un poet, prozator, eseist, dramaturg, culegator de folclor, memorialist si critic literar român, originar din Basarabia, ideolog al generatiei de la 1848.
Opera literara
Cântarea României
Amintiri
Iasii si locuitorii lui în 1840
Palatul lui Duca Voda
Decebal si Stefan cel Mare