Al. Piru life and biography

Al. Piru picture, image, poster

Al. Piru biography

Date of birth : 1917-08-22
Date of death : 1993-11-06
Birthplace : Margineni, Bacau
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2011-05-25
Credited as : Critic si istoric literar, Literatura româna veche, Poezia româneasca contemporana

1 votes so far

Al. Piru, s-a nascut la 22 august 1917, in satul Margineni, Bacau, fiind fiul lui Vasile Piru si al Elenei Piru. Liceul l-a urmat la Bacau, iar facultatea la Iasi.

De formatie, firesc, umanista, Alexandru Piru îsi începe activitatea printr-o intensa munca didactica: profesor la Liceul National din Iasi, la Liceul de constructii din Bucuresti, continuând cu o îndelungata cariera universitara, din 1946 pîna nu cu multi ani in urma. A parcurs toate treptele ierarhiei universitare, a fost decanul Facultatii de Filologie din Craiova. Si-a luat doctoratul cu o lucrare despre opera lui G.Ibraileanu.

A fost o prezenta asidua în paginile publicatiilor de specialitate si director al revistei "Ramuri" de la Craiova. în calitate de critic si istoric literar, urmeaza modelul oferit de dascalul si patronul sau spiritual, G.Calinescu, prin ambitia exhaustivului si prin contaminarea actului intrepretarii fenomenului artistic de cel al creatiei. De altfel, critica de specialitate, confratii de breasla nu întârzie a-l numi pe Al. Piru drept "calinescian".

Lucrari de referinta (sinteze, monografii, istorii, studii etc): "Garabet Ibraileanu" (viata si opera), "Literatura româna veche", "Istoria literaturii române de la început pîna azi", "Poetii Vacaresti", "Costache Negruzzi", "Introducere în opera lui I. Heliade Radulescu", "Liviu Rebreanu", "Panorama deceniului literar românesc" 1940-1950, Varianta I. "Preciziuni si controverse", Varianta II. "Studii si observatii critice", "Poezia româneasca contemporana" 1950-1975 etc.

Al. Piru a facut parte din colectivul de redactare a tratatului "Istoria literaturii române", sub îndrumarea Academiei. De numele profesorului, al criticului si istoricului literar, Al.Piru, se leaga, ca un act de cultura rezulat dintr-un patriotism exemplar, dar si din respectul datorat maestrului, reeditarea "Istoriei literaturii române de la origini si pâna în prezent", de G. Calinescu.

O carte care se bucura, pe buna dreptate, de aprecierea cititorilor este cea din 1978, "Valori clasice". In scurta prefata, autorul ne avizeaza cu privire la notiunea de opera clasica - opera care se studiaza în clasa, opera unui scriitor preocupat de observatia morala tipologica. Si continua: "Clasicii nostri (Eminescu, Creanga, Caragiale) sunt scriitori moralisti de expresie aforistica, gnomica. Romanticul Eminescu nu se abate de la aceasta regula, daca ne gândim la "Glossa" si chiar la "Luceafarul". Privitor la opera lui Alecsandri, Eminescu, Calinescu, autorul volumului Valori clasice precizeaza ca a ales doar "parti ale creatiei în scopul initierii studiosilor în credinta ca le-as putea fi de folos".

Cum era si firesc, cartea începe cu un capitol dedicat umanismului cronicaresc în strânsa legatura cu umanismul culturii universale. Sunt prezentati, cronologic, N.Olahus, Gr .Ureche, M.Costin, N.Milescu, Stolnicul C.Cantacuzino, cu totii proiectati pe fundalul umanismului european si tuturora relevându-li-se nota definitorie în planul culturii umaniste autohtone.

Un spatiu pe masura este acordat autorului primei carti cu caracter filosofic de la noi [Divanul sau Gâlceava înteleptului cu lumea sau giudetul sufletului cu trupul - 1698]: "Ultimul si cel mai mare umanist din perioada feudala a literaturii române este printul Dimitrie Cantemir, gânditor, om de stat, poet, romancier,istoric, geograf, etnograf, orientalist, arheolog, cu preocupari de stiinta, de matematica, fizica si muzica, adica de universalitate, autor de eseuri si tratate în limba greaca, slavona, turca, rusa, româna, dar mai cu seama în limba latina".

Alte "valori clasice" sunt tratate sub titluri ca Teatrul lui Vasile Acsandri,Satira eminescianâ, Luceafarul, Eminescu si clasicismul, Proza lui Eminescu, I. L. Caragiale ,o suta de ani de roman, G.Calinescu critic, istoric literar, eseist. Cu totul îndreptatit apare faptul ca aceluia pe care Al. Piru l-a recunoscut, cu adânc respect, ca Mecena al sau, sa-i fi închinat o buna parte a volumului "Valori clasice".

Proeminenta este personalitatea lui G.Calinescu în viziunea lui Al Piru, gratie "Istoriei literaturii române de la origini si pâna în prezent", "opera monumentala prin proportii... cât si prin continut, fara echivalent înainte". Calinescu este considerat un romancier "de uimitoare resurse, poet, eseist, care poseda teoretic si practic toate mijloacele înfaptuirii, deci întelegerii unei opere literare, ale recunoasterii valorilor artistice, având totodata capacitatea ierarhizarilor".

Al. Piru desfasoara în fata cititorului, cautator al unei stari de terapie culturala adevarata, spectacolul de idei al impresionantei Istorii..., apoi prezinta contributia lui G.Calinescu la îmbogatirea literaturii noastre critice, estetice, a esteticii, a literaturii de creatie propriu-zise. Omului de cultura total care este G.Calinescu îi datoram si traducerea integrala din limba latina a operei lui Horatiu. Adaugam calitatii de om de cultura a lui Al. Piru pe aceea ilustrata de ipostaza civica.

Moare la 6 noiembreie 1993, la Bucuresti. A fost un critic şi istoric literar român, profesor de literatură la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.098s