Adrian Paunescu life and biography

Adrian Paunescu picture, image, poster

Adrian Paunescu biography

Date of birth : 1943-07-20
Date of death : 2010-11-05
Birthplace : Copaceni, jud. Balti, Republica Moldova
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2010-08-21
Credited as : Poet si publicist, politician, membru al PSD

0 votes so far

Adrian Paunescu, nascut in judetul Balti, Basarabia, astazi Republica Moldova este un poet, publicist si om politic roman. Paunescu este cunoscut mai ales ca poet si ca organizator al Cenaclului Flacara. Este unul din cei mai prolifici poeti romani contemporani.

A debutat ca poet in 1960. Din 1973 conduce revista Flacara. Devenit incomod, este destituit in iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacara din Ploiesti din luna iunie a acelui an, insa Paunescu devenise cunoscut si pentru criticile la adresa puterii.
Dupa caderea comunismului nu i s-a permis reintoarcerea la conducerea revistei Flacara, astfel ca, in toamna anului 1990 fondeaza revista Totusi iubirea. In calitate de publicist a mai condus ziarul Sportul romanesc, o scurta perioada in 1999, si a realizat emisiuni de fotbal la Antena 1.

Activitatea politica

Intre anii 1970-1980, Paunescu a devenit o figura importanta in mass-media romaneasca. Cenaclul Flacara, pe care l-a infiintat, si revistele pe care le-a dirijat au exercitat o atractie de nediscutat asupra tineretului si a vietii publice din Romania datorita combinatiei de idei de stanga de inspiratie occidentala si de nationalism. Multi artisti pe care autoritatile comuniste ii puteau considera "subversivi" au fost lansati sau promovati de Paunescu prin Cenaclul Flacara.
Relatia lui Paunescu cu regimul Ceausescu este in general considerata ca ambigua, mergand de la scrierea de poeme adulatoare la critici publice directe. Aceasta explica si varietatea pozitiilor pro si contra Paunescu de dupa 1989.

Din 1992 pana in 1998 a fost membru in Partidul Socialist al Muncii, partid absorbit ulterior de PSD.

Actualmente este senator de Hunedoara din partea PSD.
1966-1968 - secretar al organizatiei U.T.C. de la Uniunea Scriitorilor din Romania;
August 1968 - devine membru al Partidului Comunist Roman. Este sanctionat cu vot de blam cu avertisment, in toamna anului 1985;
1992-1998 - membru al Partidului Socialist al Muncii, caruia ii devine vicepresedinte in 1993 si primvicepresedinte si purtator de cuvant in 1994. In februarie 1996 este desemnat candidat al PSM la alegerile prezidentiale din 1996. Pierde alegerile prezidentiale.
1992-1996 - senator de Dolj;
presedinte al Comisiei senatoriale de cultura, arta si mass-media si al Grupului Parlamentar „Partida Nationala“;
membru al delegatiei parlamentare romane la Consiliul Europei de la Strasbourg. Observator european la alegerile din Republica Moldova (1994) si Republica Croatia (1995).
In 1994, este ales vicepresedinte al Grupului Politic Stanga Europeana Unita
Membru al Partidului Democratiei Sociale din Romania (devenit, din 16 iunie 2001, Partidul Social Democrat)
2000-2004 - Membru al Senatului, din partea Circumscriptiei electorale Dolj
Presedinte al Comisiei Senatului pentru Cultura, Culte, Arta si Mijloace de Informare in Masa
Membru al Comisiei Interparlamentare Bucuresti - Chisinau
Presedinte al Grupulului Parlamentar de prietenie Romania - China
Membru al Grupului Parlamentar de prietenie Romania - Turcia
Membru al Grupului de prietenie Romania - Portugalia.
Cenaclul "Flacara"

17 septembrie 1973 - infiinteaza Cenaclul „Flacara“, adevarat fenomen de masa, cu care sustine, pana la interzicerea sa, in 16 iunie 1985, 1.615 manifestari de muzica, poezie si dialog, in fata a mai mult de 6 milioane de spectatori
Pe scena Cenaclului „Flacara“, se lanseaza spre marele public, cele mai faimoase figuri ale muzicii tinere romanesti, poeti si alti creatori.

In 1982, apare triplul album de discuri L.P., „Cenaclul Flacara in concert“, iar in 1983, este realizata, fara a putea fi cuprinse decat putine filmari, pelicula de 70 de minute „Cenaclul Flacara - Te salut, generatie in blugi“, interzisa imediat de autoritati
In urma unor incidente inregistrate la un concert al Cenaclului Flacara la Ploiesti activitatea cenaclului este interzisa pana in 1990. Incidentele s-au datorat pe de-o parte conditiilor meteo (furtuna) care au facut sa fie oprit curentul electric pe Stadionul Petrolul iar pe de alta parte faptului ca unii participanti au profitat de aceasta ocazie si au creat o busculada, soldata, se pare cu victime. La acel moment incidentul a fost trecut sub tacere de catre autoritatile comuniste.

7 mai 1990 - infiinteaza Cenaclul „Totusi iubirea“, pe Stadionul din Drobeta Turnu-Severin, sub impulsul ziaristului Dumitru Visan si al fotbalistului Ilie Balaci. In cei peste zece ani de activitate, noul cenaclu sustine concerte de mare succes, in tara si dincolo de actualele granite, in special la Chisinau. O parte din activitatea de exceptie a Cenaclului „Totusi iubirea“ (690 de manifestari, pana la 25 mai 2000) se regaseste in seria de casete audio si video editate de Fundatia Iubirea, intre 1995 si 1999.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.044s